Živé neboli RAW dorty jsou moderní, jednoduché – jenom jednotlivé složky zamícháte nebo rozmixujete a necháte ztuhnout, ozdobíte a můžete nést na stůl. Potřebujete ho vytvořit nejlépe den předem, anebo alespoň tak dvě hodiny - pak doporučuji tuhnout v mrazničce.
Ale pozor! Byť jsou ukuchtěné z ořechů, ovoce a jiných zdravých dobrot, neobsahují cukr, mouku a jsou veganské, jsou také kalorické a měly by být sladkou tečkou, která je určená pro mlsání a slavnosti, ne pro každodenní jezení ;-).
Ráda používam na ztuhnutí raw dezertů psyllium, protože udělá dezert stravitelnější a navíc podpoří vaše střeva. Pokud byste nechtěli používat cizokrajné kešu a makadamové ořechy, můžete vyzkoušet ořechy vlašské anebo varinatu se slunečnicovými semínky, ovšem počítejte s tmavší barevností.
Zahrádkový letní vitadort s levandulí
Korpus:
2 šálky předem namočených (přes noc) mandlí
1 šálek slunečnicových semínek
1 banán
1 lžíce čerstvých kvítků levandule (můžete klidně vynechat)
1 lžíce psyllia
Mandle nahrubo rozmixujte (namelte na mlýnku na maso), přidejte slunečnice namleté na mouku (dobrý mixér nebo mlýnek na mák) a banán a levanduli a vše rukou prohněťe/spojte a natlačte do formy.
Ovocná vrstva:
2 šálky namočených makadamových nebo kešu ořechů (aspoň dvě hodiny)
2 vrchovaté lžíce jakéhokoliv letního ovoce, nejlíp ze zahrádky
2 lžíce kokosového oleje
1 lžíce kakaového másla (rozpuštěného)
1 - 2 lžíce psyllia
přisladit můžete podle chuti medem nebo sirupem z agáve anebo jiným sladidlem, které rádi používáte, anebo vůbec, pokudje ovoce hodně sladké.
Rozmixujte ořechy s ovocem, případně trochu nařeďte vodou, přiměřeně, aby z toho byl krém. Psyllium přidejte až na závěr mixování, aby vám to nezačalo tuhnout už v mixéru. Rada: rozmixuju, ochutnám, přichutím, znovu pomixuji, teprve až je to chuťově sladěné, přidám psyllium a jen lehce promixuji.
Naneste na korpus a dejte do ledničky ztuhnout minimálně na dvě hodiny, lépe přes noc.
Lesní vitadort borůvkový
Je vytvořená podle stejného receptu, místo levandule jsem použila pomerančovou kůru a místo slunečnice jsou v korpusu vlašské ořechy. Bílá srdíčka jsou z kokosu a agávového sirupu – vyválený plát, vykrájená srdíčka, vysušená v sušičce.
Nebojte se experimentovat, hrát si, použít ty suroviny, které zrovna máte po ruce.
Do horní ovocné vrsrvy ale potřebujete dát něco, čím to ztuhne. Pokud byste nechtěli z nějakého důvodu použít psyllium, pak dejte víc kakaového másla. Krém vám v ledničce ztuhne i jen s kokosovým olejem, ale ten v teple zase taje a dort se hůř krájí.
Pochlubte se svými dobrotami podle našich receptů, pošlete nám fotky vašich dortů, rádi se o ně podělíme na fb stránce s ostatními!
Přeji hravé chvíle v kuchyni a dodrou chuť vám i vašim blízkým
EvaNej
Comments