Jednoduchá jemná krémová polévka z fenyklu a bílé zeleniny
- evanej6
- 22. 2. 2023
- Minut čtení: 1
Víte, že u fenyklu můžete spotřebovat každou jeho část? Samotnou bulvu, stonek, střapaté lístky i semena. Bílé bulvy obsahují řadu vitamínů a minerálů, jsou potřebné pro správné fungování organismu a působí blahodárně na naše trávení. Doporučuje se je jístpři nadýmání a dalších střevních potížích. Doporučuje se při jarních odlehčovacích kůrách a hubnoucích dietách. I když zrovna nehubnete do plavek, fenyk vám vřele doporučujeme!

Suroviny
Pro čtyři osoby:
Jedna veliká nebo dvě střední cibule
Bílá část jednoho silnějšího pórku
Dva veliké pastináky
Dva silné kořeny petržele
Dvě bulvy fenyklu
Litr vody nebo zbytkového vývaru
Sůl, semínka fenyklu, pepř
Olej z vlašských ořechů nebo konopný (nebo jiný)
Volitelně:
citronová/pomerančová šťáva
veganská kešu smatana
smatana+máslo
Na ozdobu si nechejte drobné rozstřepené fenyklové lístky, pokud jsou na bulvě.

Postup
Nakrájejte na větší kostky cibuli, petržel a pastinák a fenykl. Dejte vařit se semeny fenyklu do osolené vody nebo zbytkového vývaru z jemnější zeleniny. Nevařte moc dlouho, jen do změknutí zeleniny, ne do rozblentnutí. Nechte lehce vychladnout, přisolte, pokud je to potřeba, rozmixujte, ochutnejte, přichuťte, ochutnejte... Už je to akorát? Podávejte.
Na talíři ozdobte jemnými fenyklovým lístečky, pokapte olejem, který máte rádi, třeba konopný nebo ořechový, když chcete být superzdraví.
Pokud chcete můžete udělat rozmixovanou polévku, ale část fenyklu, takové ty nejjemnější vnitřní části nevařit, nechat stranou, nakrájet na drobné kousky a jakmile polévku rozmixujete, dáte ji znova do hrnce a nechápe lehce provařit s těmi kousky fenyklu další jenom tak dvě tři minutky, aby zůstaly trošičku křupavé.
Pokud chcete polévku zajímavější, můžete ji dochutit cirtónovou nebo pomerančovou šťávou a veganským kešu krémem (anebo použijte předem namočené kešu, které přidáte při mixování) nebo, poku nejdte vegani, použijte smetanou a kousíček másla.
Přejeme dobrou chuť, dejte nám vědět, jak vám chutnalo :)
EvaNej
Comments