Crumble (čti krembl) je moučník, někdy nazývaný česky drobenkový koláč, ovšem nedá se nakrájet, nabíráte si ho lžící a jíte spíše z misky, než z talířku a rozhodně lžičkou, do ruky ho nevezmete 😊. Je to tedy ještě koláč? Pokud jste ho ještě nejedli, představte si spíše opečené müsli smíchané s ovocem.
Na Chytrově ho naše kuchařka Verunka peče obvykle k snídani a vždy si vyslouží frontu nadšených strávníků, kteří chtějí recept. Jenže v tom je právě ten háček. Recept je v podstatě velmi jednoduchý. Vymažte formu, nakrájejte ovoce, zasypte drobenkou a upečte. „A to je celé?“ ptají se. No ano, je!
Crumble je báječný právě v tom, že můžete použít jakékoli ovoce, které vám zbývá, osychá a už byste je vy ani vaše děti nesnědli, protože už nevypadá hezky. Do posypky můžete spotřebovat zbylé starší müsli, zbytky nastrouhaných ořechů z předchozího pečení, semínka, která jste opražili na posypání salátu, máslo, které jste pozapomněli vzadu v lednici nebo i sušené ovoce, co vám zbylo někde v koutě ve spíži.
Crumble může být velmi jednoduchý anebo při použití pestřejších surovin dokonce velmi luxusní nedělní moučník.
A jak na něj podrobněji?
Vymažte pečící formu (nebo malé zapékací misky pro každou osobu jednu) máslem, vegani nahradí máslo kvalitním olejem, třeba kokosovým.
Pak do vymaštěné nádoby nakrájejte ovoce, teď na podzim jablka, hrušky, švestky, a můžete použít také dýni. Jestli zvolíte jeden druh nebo mix je jen a jen na vás a preferencích vaší rodiny.
Ovoce můžete okořenit vanilkou, skořicí, kardamomem, zázvorem, perníkovým kořením... A pokud použijete jemňoučce soli, vynikne přirozená sladkost ovoce a jeho chuť se zvýrazní. Ale opravdu jen lehounce! :)
Na ovoce nasypte oříšky nasekané na kousky nebo celé anebo namleté (ty můžete dát i do drobenky). A/nebo semínka, dýňová, slunečnicová, chia, mák, len… Opět podle vaší chuti a toho, co máte zrovna po ruce.
Udělejte drobenku ze špaldové mouky, másla/oleje a ovesných vloček. U nás v kuchyni na cca 200 g vloček dáváme lžíci mouky a 125 g másla i s vymazáním formy. Ale vy můžete poměr mouky a vloček změnit, případně použít mandlovou mouku, jen ořechy nebo kokos pokud potřebujete moučník bezlepkový. Bude to víc sypké, než s pšeničnou/špaldovou moukou, která vše spojí díky lepku. Ale to nevadí, víte přece, že to budete jíst lžičkou…
Pokud je ovoce málo sladké, přidejte do drobenky cukr (udělá křupavější krustičku) nebo použijte třeba javorový či datlový sirup, pannelu (sušená palmová šťáva), pokud se klasickému cukru vyhýbáte. My požíváme rádi surový řepný cukr, který je český.
Pokud je ovoce sladké – a máte to tak rádi – můžete sladidlo vynechat úplně a případně až při servírování dát na stůl sirup v lahvičce, každý si pak osladí podle sebe.
Na ovoce nasypte připravenou drobenku a pečte na 180 stupňů asi půl hodiny. Pečení přizpůsobte velikosti moučníku – čili počtu mlsných pusinek, které doma máte nebo očekáváte, a vaší troubě. Povrch by měl být opečený do křupava a ovoce hezky propečené.
Nejlíp chutná, zvlášť v podzimních sychravých dnech, teplý, ale i po vychladnutí je skvělý. Vyzkoušejte ho i vy jako vydatnou snídani, pokud nebudete šetřit semínky a ořechy, zdravě a k tomu příjemně vás naladí a zažene veškeré chmurné myšlenky.
A že v tomto receptu chybí množství surovin? No jasně! Přistupujte k tvoření kreativně, použijte to, co máte a kolik toho máte. Ovoce může být nižší i vyšší vrstva a mělo by být drobenkou celé pokryté. A když dáte jednou více ovoce, jednou více moučné části, a pohrajete si i s kombinacemi různých druhů ovoce a koření, budete mít moučník pokaždé jiný. Ty nejlepší kombinace si zapište na příště nebo pro sdílení s kamarádkami.
Pokud pošlete tu vaši nejlepší kombinaci i nám, moc nás tím potěšíte!
Přejeme dobrou chuť a báječný podzim!
Eva Nej
Comments