Tento salát byl vlastně původně jen takový pokus. Na meníčku salát, k něčemu tak trochu arabskému a vypadalo to, že to konce kurzu už melouny nespotřebujeme. A co máme ještě? Okurky. Meloun a okurka? No, a proč to nezkusit. Koneckonců jsou to botaničtí blízcí příbuzní.
A víte co? Bylo to nad očekávání lahodné a osvěžující.
Co potřebujete
Jeden střední žlutý melounu o váze cca 1 kg (žlutá kůra, světlounce zelený nebo žlutobílý střed, obvykle pod názvem medový nebo galia)
Stejné množství (tedy cca 1 kg) salátových okurek
Hrst mátových lístků, ideálně mátu kadeřavou
Limetka (citrón)
Větší špetka růžového pepře
Citronová sůl (nebo jakákoli jiná)
Pro kolik osob?
Z jednoho středního žlutého melounu o váze cca 1 kg a objemově stejného množství okurek budete mít přílohový salát pro osm lidí, anebo i pro 16, pokud ho chcete jen jako chuťovčičku k velkému jídlu.
Tady máte konečně ten recept :)
Z rozkrojeného melounu vydlabejte prostředky, oloupejte ho a nakrájejte na měsíčky a pak na malé kostičky. Zhruba 1 cm x 1 cm – pokud to má být větší doplněk jídla anebo malinké 0,5 x 0,5 cm - pak to bude něco jako salsa.
Oloupejte stejné množství okurek, vydlabejte středy se semínky. Ty snězte anebo je použijete samostatně do dalšího jídla, do zálivky na salát anebo do studeného letního boršče.
Smíchejte kostičky melounu i okurek a nasekkjte na ně najemno mátu.
Podrťte červený pepř – čerstvě, až těsně předtím, než ho přidávátete do salátu.
Celé to zakápnete šťávou z limetky, lehce posolte, promíchejte a dejte vychladit.
Pokud máte, můžete použít citronovou sůl. Pokud ji nemáte, seženete ji u nás na e-shopu: Citrónová sůl v mlýnku | Jatomamjinak
A můžete podávat. Je to vážně mňamka.
Dejte nám vědět, jak vám chutnalo a k čemu jste salát podávali.
Comments