Hotel Chytrov získal od Booking.com značku „udržitelné ubytování“, které si na tomto ubytovacím portále můžete hravě vyfiltrovat, pokud myslíte ekologicky a rozumně.
Co však tento výraz znamená a proč je tolik důležité vybírat si i ubytování tzv. udržitelně?
Co je udržitelnost?
Pokud se chceme chovat udržitelně, musíme změnit naše spotřebitelské chování. Nejde proto ani tak o to, zda si dáte pečivo do papírového sáčku místo plastového pytlíku, zda si místo igelitové tašky pořídíte tašku papírovou, nebo zda si koupíte sušenku v papírovém obalu místo plastového. Každý výrobek, i ten papírový, totiž zanechává svou stopu na životné prostředí. Jde tedy především o to, eliminovat tyto dopady, spotřebovávat méně a vědomě.
Takže si třeba pořídit jednu plátěnou tašku a s ní chodívat na nákupy. Nebo nakupovat opakovaně v bezobalovém obchodě do vlastních nádob.
Ale hlavně – kupovat pouze to, co skutečně potřebujeme.
Základem je samozřejmě začít od sebe a klidně po malých krocích. Začít třeba tou plátěnou taškou, která pro vaše nákupy může sloužit i deset let. Na kafe s sebou si nosit svůj vlastní termohrnek. Vařit pouze tolik, kolik se v ten den sní. Vždyť jaké by to bylo krásné moct odpojit lednici a nepotřebovat ji (a klidně i v létě).
Myslíme ekologicky i ekonomicky
Hotel Chytrov provozujeme od roku 2017 a udržitelně – ekologicky i ekonomicky – smýšlet bylo naší hlavní myšlenkou od samého počátku.
Klasické třídění odpadu papír-plast-sklo-kov byl ten nejsamozřejmější základ všeho.
Kartonové krabice z balíků dále řežeme a balíme do nich opětovně zboží prodané z našeho eshopu. Žádné nové krabice tedy nekupujeme.
Udržitelně i v kuchyni
Důležitým bodem je udržitelnost v naší hotelové kuchyni. Kde se pravidelně a ve velkém množství vaří, tam se tvoří neuvěřitelné množstvím odpadu ze zbytků. Tento problém jsme u nás ale vyřešili chytře:
- vaříme pouze pro ubytované hosty anebo na objednávku, takže vaříme pouze takové množství, které se v daný den spotřebuje
- když už něco vaříme/pečeme, myslíme rovnou na přípravy na další den (upečeme řepu navíc na zítřejší snídaňovou pomazánku nebo uvaříme brambory na ranní placky)
- z případných přebytků děláme vynikající pomazánky
- odkrojky a odřezky, když už je jich hodně, také zamrazíme a v zimě použijeme na silné vývary. Inspirovat se můžete naším receptem.
- zbytky, které už zpracovat nemůžeme posouváme dál pro slepičky místních farmářů
Pro nákup čerstvých potravin nezacházíme moc daleko – snažíme se v maximální možné míře podporovat české, ideálně místní výrobce – třeba si pravidelně vozíme čerstvé mléko z kravína z Velké Lhoty, čerstvé sýry z místní sýrárny, čerstvou zeleninu a květiny od místních pěstitelů.
A není nic nad samosběr lesních plodů a bio plodů ze zahrad našich přátel. To se pak svěží sladká chuť lehce a s láskou překlápí do našich domácích chytrolád, ovocných octů, nakládaných zeleninových čatní, sirupů či pečených čajů.
Dováží nám i bio zeleninu z moravských Ivančic a bio k tomu bio obilí, které si pak sami meleme na mouku a z ní pečeme (nejen) naše originální chleby.
Vymazlili jsme recepty už na 4 druhy vynikajících kváskových chlebů, které se těší velké oblibě u našich hostů. A to, že si je objednávají při odjezdu i domů, těší zase nás :-)
Naši udržitelnost jsme letos povýšili také výrobou vlastních kefírů, jogurtů, tibi limonád a kombuchových nápojů. Jejich čerstvou a nezaměnitelnou chuť máte možnost ochutnat na našich společných snídaních nebo zakoupit na hotelovém baru.
Ekoúklid i praní pro rozmazlování hostů
Hoteliérství, to není jenom gastronomický provoz, ale také úklid. A tady mnohokrát (bohužel) vítězí levná chemie nad rozumnou ekologií. V tomhle směru jsme však na Chytrově opravdu nekompromisní. Od samotného počátku pereme drobné prádlo – tedy ručníky a osušky – v bioprostředcích. nechcete si přece čistý obličej utřít do chemické aviváže...
Uklízíme pouze s bio a eko prostředky, dokonce si vyrábíme i vlastní vůně místo klasických aviváží nebo přípravků na čištění.
Byť čerpáme vodu z vlastní studny, ve které je vody dostatek, na vodovodních bateriích jsou nainstalované šetřiče vody.
Dalším znakem naší udržitelnosti je vytápění, bez kterého by u nás v zimě nebylo příjemně teplo. Vytápění na elektřinu nebo plyn je v současné době více než stresující a finančně devastující záležitostí. Žádný druh vytápění sice není levný, ale udržitelně nejpřijatelnější je topení peletami. Ty objednáváme od české firmy Waldera, která funguje na základě jednoduché strategie: co u nás v lese vyroste, to efektivně zpracují na místní pile a veškerý „odpad“ z řeziva zpracují do pelet a briket, které se pak spálí v našich kotlích či krbech. Kde dřevo vytěží, tam nasází nové stromy. To je koloběh obnovitelných zdrojů. Vše téměř bez ztrát a to do poslední piliny :)
Věříme, že k nám zavítáte o to raději, když víte, že naše příroda a planeta nám není lhostějná.
Za chytr(ovsk)ý tým Adriana Hniďáková
Comments