top of page
Vyhledat

V hlavní roli fenykl – jarní detox na talíři


Sílu fenyklu znali už ve starověku. A jistě ho tak znáte i vy od dětství, kdy vám maminka při bolestech bříška vařila fenyklový čaj. ten je ze semen fenyklu setého, fenykl je ale také báječná zimní zelenina,která vytváří bulvu. Jako běžná zelenina v Čechách není až tolik známá a přitom se dá u nás v jižnějších oblastech pěstovat. Má podobné lístky jako kopr, které můžou sloužit na ozdobu

V dávných dobách ho považovali za všelék, využívali ho při trávicích potížích, na podporu ledvin a jater a dokonce i jako zbraň proti obezitě.

Fenykl má vysoký obsah vlákniny a draslíku, což je důležité pro udržení nízkého krevního tlaku Obsahuje vitamíny A, C, B6, které pomáhají předcházet předčasnému stárnutí. Fenykl také podporuje činnost střev (dejte si ho v kombinaci s červenou řepou z tohoto receptu) a je skvělým pomocníkem při nadýmání. Mimo jiné má močopudný a detoxikační účinek.






Je dobré všechny chutě, barvy a vůně v našem jídle střídat, abychom měli celý komplex všech látek, co nám příroda nabízí, takže si ho v zimním a předjarním období dopřávejte dosytosti.


Pokud vám jeho chuť přijde moc výrazná, nebojte, až ho ochutnáte víckrát, zvyknete si a zachutná vám :)


Jak fenykl připravit?


Úplně nejjednodušší příprava je: nakrájejte fenykl na teňoulinké plátečky. Jemně osolte a pokapeme citronem a zakápněte olivovým olejem. Podávejte jenom tak jako přílohu k čemukoliv.

Fenykl můžete použít do všech možných zeleninových salátů. S ledovým salátem a okurkou je příjemně osvěžující. Syrový fenykl je také dobrý doplněk vařené čočky – takový lehce arabský nádech tomu dodáte citronovou šťávou a mátou. Můžete to smíchat jako salát nebo servírovat na talíř uvařenou čočku a fenykl buď syrový nebo napařený a navršit na ni.


Pokud máte odvahu, vyzkoušejte fenykl a pomeranč. Sůl, jemně čerstvě mletého pepře. Hotovo.


Syrový fenykl můžete přidat také do odšťavňovací směsí zvlášť ty venkovní listy, které už nevypadají úplně svěže,vaší ranní dávce vitamínů v čerstvé šťávě dodají svěží chuť a hlavně ty vitamíny, že? ;-)

Abyste si vychutnali tu výtečnou jemnou chuť fenykl jenom lehce napařit. Tedy dát do hrnce trochu vody. Na to napařovací vložku, na to fenykl nakrájený na větší kusy. Potřebuje to zhruba 5 až 10 minut. Podávejte jako přílohu k čemukoliv, nebo jen samotný pokapaný dobrým olejem a s trochou soli.


Jemně podušený fenykl ve smetaně s kouskem másla použijte jako omáčku na špagty.


A ano, přidejte ho do zeleninové polévky, takové té „co dům dal“, kdy projdete lednici a posbíráte kde co zbylo. Nebojte se experimentovat vaše tělo vám poděkujeme i za malou dávu fenyklu.


Fenykl v troubě


Fenykl můžete samozřejmě i péct, samotný, zalítý bešamelem, s parmazánem. Zapečený s bramborami. Je vhodný také do kombinace s řepíkatým celerem a mladou mrkví. Zase jen sůl, trochu pepře, olej. Pokud chcete chutí víc, trochu sušeného tymiánu.


Zajímavá kombinace je fenykl s červenou řepou. Tento recept najdete tady. Obojí je zimní zelenina. A když vaříte řepu je zvykem přidávat semínka fenyklu. Ta chuť je společně krásně vyvážená. Takže to určitě zkuste.


A pokud jste fenykl zapomněli v ledničce a vnější listy už nevypadají hezky, můžete je samozřejmě použít také do zbytkového vývaru, který najdete tady.


Zachtělo se vám výborné detoxikační polévky anebo čekáte návštěvu a chcete ji překvapit zajímavým menu? jNa úvod uvařte tento jednoduchý a přitom táák lahodný fenyklový krém.


A dejte nám vědět, jak vám chutnalo :-)


Přeji vám hravé vaření a dobrou chuť!

EvaNej






Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page