top of page
Vyhledat

Špenát, o kterém lidi řekli, že lepší v životě nejedli...

  • evanej6
  • 27. 5. 2022
  • Minut čtení: 2

Aktualizováno: 16. 10. 2022

Aneb Špenát z kopřiv a bršlice


Tento špenát jsme připravovali pro účastníky kurzu Metody RUŠ T1 a samotné nás v kuchyni překvapily reakce hostů. Špenát. Obyčejný špenát. Anebo neobyčejný? ;-)


Pro čtyři osoby budete potřebovat:


1/2 kg cibule,

1/2 kg pastináku

1/2 kg petržele (kořen)

1/2 kg mladé bršlice a kopřiv, můžete i víc

olej asi tak půl deci,

sůl

koření: kmín, římský kmín, koriandr, semínka hořčice - nebo jen něco z toho

česnek - zhruba 4 stroužky podle vaší zvyklosti

volitelně čerstvý zázvor a čilipapričky, pokud chcete indicky laděnou verzi

zeleninový vývar,

kokosové nebo sójové mléko





Postup:



Oloupeme a nakrájíme cibuli, pastinák a petržel. Do hrnce na rozpálený olej vhodíme kmín, římský kmín, koriandr, hořčici a česnek. Opražíme, až se koření rozvoní.

Přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět (dáváme pozor, abychom ji neopražili). Přidáme pastinák, petržel, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a dusíme doměkka.

Mezitím spaříme listy kopřiv horkou vodou a nasekáme na větší kousky.

Až je pastinák s petrželí měkký, necháme vše mírně zchladnout a postupně rozmixujeme polečně s kopřivou a listy bršlice (tu spařovat nemusíme). Vrátíme zpět do hrnce ochutnáme, dochutíme, prohřejeme.

Bršlici můžeme buď rozmixovat celou nebo nasekat na kousky a zamíchat do hotového špenátu, pokud máte rádi v omáčce kousky.

Na konci zjemníme kokosovým nebo sójovým mlékem, pokud se vám zdá chuť špenátu příliš silná.

A ano, klidně můžete použít i jiný zelený plevel anebo běžný špenát.


Jako přílohu servírujeme třeba opečené vařené brambory a vaječnou sraženinu anebo bramborové nočky a tempeh anebo placičky dosa (na obrázku) a opečené tofu.


Vaječné placičky/sraženina:

Rozšleháme vajíčka, ne moc, aby byly v hotové omeletce bílé i žluté kousky. Libovolně ochutíme kořením (výborný je muškátový oříšek nebo květ) a osolíme, nalijeme na vymazaný a kukuřičnou strouhankou vysypaný plech a upečeme v troubě zhruba 10 minut na 170 stupňů - přizpůsobte to svojí troubě..

Vytáhneme, necháme trochu vychladnout,, rozkrájíme na čtvrrce nebo trojúhelníky.


A pak už si jen pochutnáváme. :-)


Přeji hravé vaření a dobrou chuť!


EvaNej


Comments


KONTAKTY

Hotel Chytrov

Brandlín 66, Volfířov 

380 01 pošta Dačice

telefon +420 607 093 096

Děkujeme za zprávu!

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Hotel Chytrov provozuje RUŠ s.r.o,  250 63 Sluhy 242, IČ 02032244 DIČ CZ02032244

© 2020 Hotel Chytrov, Proudly created with Wix.com

bottom of page