Aneb Špenát z kopřiv a bršlice
Tento špenát jsme připravovali pro účastníky kurzu Metody RUŠ T1 a samotné nás v kuchyni překvapily reakce hostů. Špenát. Obyčejný špenát. Anebo neobyčejný? ;-)
Pro čtyři osoby budete potřebovat:
1/2 kg cibule,
1/2 kg pastináku
1/2 kg petržele (kořen)
1/2 kg mladé bršlice a kopřiv, můžete i víc
olej asi tak půl deci,
sůl
koření: kmín, římský kmín, koriandr, semínka hořčice - nebo jen něco z toho
česnek - zhruba 4 stroužky podle vaší zvyklosti
volitelně čerstvý zázvor a čilipapričky, pokud chcete indicky laděnou verzi
zeleninový vývar,
kokosové nebo sójové mléko
Postup:
Oloupeme a nakrájíme cibuli, pastinák a petržel. Do hrnce na rozpálený olej vhodíme kmín, římský kmín, koriandr, hořčici a česnek. Opražíme, až se koření rozvoní.
Přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět (dáváme pozor, abychom ji neopražili). Přidáme pastinák, petržel, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a dusíme doměkka.
Mezitím spaříme listy kopřiv horkou vodou a nasekáme na větší kousky.
Až je pastinák s petrželí měkký, necháme vše mírně zchladnout a postupně rozmixujeme polečně s kopřivou a listy bršlice (tu spařovat nemusíme). Vrátíme zpět do hrnce ochutnáme, dochutíme, prohřejeme.
Bršlici můžeme buď rozmixovat celou nebo nasekat na kousky a zamíchat do hotového špenátu, pokud máte rádi v omáčce kousky.
Na konci zjemníme kokosovým nebo sójovým mlékem, pokud se vám zdá chuť špenátu příliš silná.
A ano, klidně můžete použít i jiný zelený plevel anebo běžný špenát.
Jako přílohu servírujeme třeba opečené vařené brambory a vaječnou sraženinu anebo bramborové nočky a tempeh anebo placičky dosa (na obrázku) a opečené tofu.
Vaječné placičky/sraženina:
Rozšleháme vajíčka, ne moc, aby byly v hotové omeletce bílé i žluté kousky. Libovolně ochutíme kořením (výborný je muškátový oříšek nebo květ) a osolíme, nalijeme na vymazaný a kukuřičnou strouhankou vysypaný plech a upečeme v troubě zhruba 10 minut na 170 stupňů - přizpůsobte to svojí troubě..
Vytáhneme, necháme trochu vychladnout,, rozkrájíme na čtvrrce nebo trojúhelníky.
A pak už si jen pochutnáváme. :-)
Přeji hravé vaření a dobrou chuť!
EvaNej
Comments